Hyvä tietää

Suunnitteletko asunnon ostamista ulkomailta?

Pidämme huolen siitä, että asuntokauppasi sujuu turvallisesti. Yhteistyökumppanimme huolehtii kaikista kauppaan liittyvistä paperitöistä ja huolehtii siitä, että kauppakirjat ja dokumentit käännetään englanniksi. Kauppakirjat ovat käytännössä kaksikieliset

Kroatiassa kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa sekä ostaja että myyjä erikseen!


asuntokauppa kroatiassa

Kroatian liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 2013 ja EU-kansalaisillaon samanlainen oikeus asunnon hankintaan kuin kroatialaisilla. Asuntokauppaprosessi sujuu mutkattomasti luotettava yhteistyökumppanimme kautta.


Kristallinkirkkaat vedet, kaunis luonto ja edullinen hintataso merenrannalla verrattuna muihin EU-maihin ovat tehneet Kroatiasta viime kuukausina suomalaisten keskuudessa suosituimman ulkomaan asuntojen hakukohteen heti Espanjan, Italian ja Turkin jälkeen.

Hintataso vaihtelee sijainnin ja tason mukaan. Rannan läheisyys vaikuttaa myös hintaan. Ensimmäinen rivi rannan vierestä on kalliimpi kuin toinen ja kolmas jne. Hintahaitari on laaja remonttikohteista luksus villoihin. Jokaiselle löytyy varmasti mieleinen asunto.

ostoprosessi

Minkälainen on ostoprosessi?

Kerro suomalaiselle tai paikalliselle välittäjälle toivomuksesi ja kriteerisi asunnon suhteen ja pyydä listausta sopivista kohteista. Sitten kannattaa käydä paikan päällä yhdessä välittäjän kanssa paikan päälle katsomassa listan kohteet.

Ennen näyttöjä asiakkaan on usein allekirjoitettava välittäjän kanssa sopimus, johon listataan asunnot jotka asiakas käy katsomassa tämän välittäjän kanssa, ja jossa asiakas lupaa maksaa välityspalkkion (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€) mikäli ostaa jonkin näistä listatuista asunnoista. Tämä on yleinen käytäntö Kroatiassa!

Mikäli ette osta mitään näytetyistä asunnoista, ette myöskään maksa välityspalkkiota. Voitte käydä asuntonäytöillä useamman välittäjän kanssa mutta on oltava tarkkana ettei näe samaa asuntoa kahden eri välittäjän kanssa, sillä sen hankkiessaan voi joutua maksamaan palkkion kahdelle
välittäjälle.

Kaupat

Kaupat tehdään Kroatiassa aina euroissa. Välittäjän lakimies

laatii kauppakirjan. Ulkomaalaisten kauppakirjat tehdään kaksikielisesti
kroatiaksi ja englanniksi. Asunto-osakeyhtiöitä ei Kroatiassa tunneta, vaan
kaikki asuntokaupat ovat kiinteistökauppoja ja kiinteistönhoidon kuluista vastaavat omistajat yhdessä. Lakimies huolehtii siitä, että kauppakirja rekisteröidään maarekisteriin. Kerrostalossa perustetaan asukkaiden kesken ”huoltoyhtiö” tai hallitus ja talon yhteistä huoltoa ja ylläpitoa varten
kerätään vastiketta joka on noin 50-80€/kk.

Vanhoista Asunnoista maksetaan 4% varainsiirtovero (RETT). Uusista,
esim. rakennuttajilta ostetuista asunnnoista maksetaan 25% arvonlisävero, joka
usein sisältyy myyntihintaan. Muita suurempia hankintakuluja ovat asianajajan
palkkio (1% + ALV 25%, vähintään 1000€ + ALV) ja paikallisen välittäjän palkkio
(yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€+ALV). Yleensä kannattaa varautua siis noin 8
prosentin kuluihinkaiken kaikkiaan.

HUOM! Käyttämämme yhteistyökumppanin kautta tehtävien kauppojen välitysmaksuun 3% +
alv 25% sisältyy, myös kaikki lakimiehen kustannukset !

uudiskohteet

Kroatiassa uudiskohteet myydään yleensä ilman keittiönkalusteita! Ostaja suunnittelee ja hankkii itse haluamansa keittiön - näin jokainen saa sisustaa uuden asunnon oman maun ja vaatimusten mukaan. Kylpyhuoneet taas ovat yleensä käyttövalmiit.

Taloja myydään myös ns. puolivalmiina "roh bau"-vaiheessa jolloin viimeistelytyöt jäävä ostajalle.

Yllätyksiltä välttyy kun ennen kauppaa selvittää tarkkaan mitä kauppahintaan kuuluu ja mitä ei.


asuntokauppa suomessa

Suomessa asuntokaupan välityspalkkion maksaa myyjä.

Kauppahinnan lisäksi ostaja maksaa varainsiirtoveron , joka on asunto osakkeista 2% ja kiinteistöjen osalta 4% kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajat säästyvät varainsiirtoverosta tietyin edellytyksin. Katso tarkemmat vero ohjeet tästä!